Thursday, October 17, 2013

Bakteria Salmonella

Sharing....
Bakteria Salmonella memang semulajadi ada dalam ayam mentah dan kebanyakan makanan laut. Makanan tersebut hendaklah di masak secukupnya. Tentukan ayam di masak hingga ke tulang. Jangan makan jika masih nampak darah di tulang, terutamanya drumstick. Makanan berprotein tinggi tidak boleh di simpan di suhu biasa (27 C) nekebihi 4 jam kerana pembiakan bakteria telah cukup untuk mengeluarkan toksin keracunan makanan.
Salam... minta semua sahabat tolong ambil iktibar atas satu musibah keracunan makanan d tanjung dawai kedah yg sdh mengorbankan 6 nyawa sejak semlm dan beratus lg sdg d rawat d hospital yan dan hspital sg petani...
Kenduri@ kg huma tg dawai
penyebab: Salmonella paratyphii B
punca: ayam masak merah
ayam 80 ekor dibeli pd khamis, simpan dlm peti x cukup sejuk, pg jumaat ayam dah bebau, yg ketara rosak dibuang tp yg agak2 boleh pakai di basuh dgn cuka dan digoreng. ayam dibeli tambah50 ekor, digoreng.....yg50 ekor dihidang dulu, habis yg tu baru dikluarkan yg50-50 td, sbb tu yg mkn sekitar kul3 yg kena...sbg iktibar: kenduri atau apa saja buat secara sederhana dah utk nsk hebahkan perkahwinan jer...bukan nak biat pesta sbb org M'sia x lapaq...ramai yg mati krn mkn termasuk4 org dlm episode ni,
والله اعلم
Untuk renungan bersama....
Semoga menjadi iktibar buat kita semua.
Klu kat rumh pun klu agak2 dh berbau aym tu..buang ajelh..tmasuk brg yg dh expired
Lepas ni...hati2 klo mkn kat luar.....
Kita tak tau condition makanan....
Take care semua...luv u all.. ( copy paste) 🐥🐔🐣

No comments:

Post a Comment